Yritys

Suomalainen pienmetsäkonevalmistaja, jonka tuotteet on suunniteltu metsäystävälliseen työskentelyyn keveyden ja matalan pintapaineen avulla.

Toiminta, joka alkoi hitsausharrastuksena vuonna 1998, muuttui tuoteperheeksi, joka on suunniteltu metsätalouden ammattilaisille, jotka haluavat työskennellä koneiden kanssa ympäri vuoden, vuodenajasta riippumatta, pitäen metsän ja maan terveessä kunnossa.

Ensimmäinen kone valmistettiin vapaa-ajan käyttöön vuonna 1998 pienessä autotallissa. Koneen runko oli itse hitsattu ja monet voimansiirron osat tulivat käytettyinä.

Jarcrac vuonna 1998
Ensimmäinen Jarcrac kone vuonna 1998. Sen nimi oli itse asiassa ”JAME” ennen Jarcrac -merkkiin siirtymistä.

Yrityksen perustaja Jari Konttila jatkoi tätä sivuharrastusta vuoteen 2010 asti, jonka jälkeen hän aloitti koneiden valmistuksen toiminimellä yksinyrittäjänä. Näissä koneissa oli 2 telaa, ja myös ne valmistettiin itse tehdyillä rungoilla. Tässä vaiheessa käytettiin pääosin jo uusia komponentteja, mutta tela-alustan osat tulivat Bandvagn 202 -telakuorma-autosta ja joissain koneissa oli vielä käytössä vanhoja Mercedes Benz -moottoreita.

Rungon hitsaus ensimmäisessä “tehtaassa”, mikä oli käytännössä 50 m² kokoinen autotalli.
2-telaiset koneet
2-telaisia koneita. Kyseiset koneet valmistettiin pääosin asiakkaille, jotka tarvitsivat alustakoneita ja tamppareita.

Muutamassa vuodessa pääpaino muuttui 2-telaisista alustakoneista ja tamppareista kuormatilallisiin ja nosturillisiin metsäkoneisiin, jotka menivät yksityisten metsänomistajien käyttöön. Vuonna 2014 ensimmäinen ulkomaille myyty kone meni Latviaan.

Ensimmäisiä metsäkonemalleja
Yksi ensimmäisiä Jarcrac -metsäkonemalleja, joissa myös kärryssä oli vetävät telat.

Pian tämän jälkeen vientitoiminta kasvoi ja käyttötarkoitus vaihtui enemmän ammattikäyttöön, ja siinä samalla myös tuotekehitys alkoi kiihtyä paljon lisääntyneen kenttätestauksen myötä, kun yhä useammat koneet tekivät pitkiä päiviä kovemmissa olosuhteissa kuin ennen. Vuonna 2015 toiminta siirrettiin suurempiin toimitiloihin ja Jarcrac -koneiden malli uudistui täysin. Edellisten konemallien hyvät puolet säilytettiin ja iso osa parannuksista tehtiin perustuen asiakkaiden palautteeseen. Tuolloin käyttöön tuli itse suunnitellut keinutelit, uusi runko sekä hytti ja muun muassa voimansiirron komponentit päivitettiin vahvempiin. Nykyään suurin osa koneista menee ammattikäyttöön, ja suurimmat markkinamme ovat Keski-Euroopassa ja Suomessa.

EvoPro Tsekiääs 2017
Jarcrac Evopro -ajokone Tšekissä vuonna 2017.
Jarcrac Evopro Dual -yhdistelmäkone eräillä suomalaisilla metsämessuilla vuonna 2016.
Yrityksen perustaja
Jarcracin perustaja, Jari Konttila ensimmäisen Kanadaan toimitetun metsäkoneen vieressä vuonna 2018.
Muutama kone
Muutama kone odottamassa asiakkaalle toimitusta.

Tehdasta on laajennettu ja kehitetty tasaiseen tahtiin nykyisiin tiloihin muuttamisen jälkeen. Tällä hetkellä tehtaan koko on noin 1000 m².

Alusta alkaen tuoteajattelumme painopisteitä ovat olleet metsäystävällisyys, yksinkertaisuus ja luotettavuus. Tämä on johtanut matalan pintapaineen omaaviin koneisiin, jotka ovat vahvoja, mutta helppoja ja kustannustehokkaita huoltaa. Tällä hetkellä yli 100 Jarcrac-konetta työskentelee ympäri maailman Kanadan ja Japanin ollessa kauimmat sijainnit.

Jarcrac Magnapro -ajokone.
Jarcrac Magnapro -ajokone.
Kaksi Jarcrac Evopro -ajokonetta
Kaksi Jarcrac Evopro -ajokonetta odottamassa toimitusta Sveitsiin.
Magnapro Dual -yhdistelmäkone
Jarcrac Magnapro Dual -yhdistelmäkone ajamassa ulos kasauslinjalta.